torsdag 31 december 2009

Sista dagen av 2009

Sista dagen av året 2009, av det första decenniet av 21 århundradet är här och man får allvarliga tankar om tiden som gick. Alla gör någon sorts inventering av sitt liv och inte sällan utfäster sk. Nyårslöften. Resultatet brukar vara diskutabelt.

Vi är upptagna med till synes viktiga frågor men glömmer den viktigaste, som är förutsättningen till allt annat i vårt liv: att vi lever ett friskt liv.

Jag skrev här förr och skriver igen: det förvånar mig hur många av oss prioriterar hälsan lägst. Orsaken är svårt att veta exakt, men jag har mina gissningar.
Tittar vi på hur vi i praktiken beter oss kan vi få en fingervisning.

• Det är så bekvämt att inte göra något för hälsan, speciellt när vi känner oss friska.
• Det är så enkelt och invant att gå till doktorn och få ett ”FIXA ALLT OCH SNABBT” piller, istället för uthålligt och konsekvent jobb med vår hälsa.
• Det är så vanligt att medvetet eller omedvetet göra något ogenomtänkt punktinsatts då och då, som lättar på samvetet och gör oss nöjda: vi har gjort något för hälsan!
• Det är så billigare att INTE göra något seriöst för hälsans framtid och köpa den där platt
• TV-n, den senaste modellen istället, eller köpa sig låtsas hälsa.
• Det är så befriande att INTE veta något om hälsans villkor och därmed slippa dåligt samvete.
…och sist, men inte minst, det är så förvånande när vi blir drabbade av sjukdom, med tanken på att under alla år var vi sysselsatta och medvetna att vi borde nog göra mer och rätt – men hittade alltid ursäkter för att INTE göra det. Då är slutsatsen klar: det hjälper inte oavsett vad man gör.

Kommer vi in frågan att vårda sin hälsa med alternativa – långsamma, uthålliga – metoder, blir diskussionen ännu mer invecklad. Många andra faktorer om kvalité, pålitlighet kommer in i bilden. Vi får kämpa emot gamla förutfattade meningar, rykte och allskön smutskastning av läkemedelsindustrin.
I den här röran är lätt att falla för frestelsen och låta bli att göra något – ”för säkerhets skull”.
Så på något sätt blir vår hälsa lidande i tysthet oavsett vilket.

Vad är då budskapet här?
I sin enklaste form: gör mer, men gör rätt.
I mer utvecklad form: ta del av det vi har att erbjuda, ta del av ett seriös och hälsovårdande koncept – som samtidigt kan ge dig så mycket mer än bara en god hälsa.

Till er som läser detta önskar jag större medvetenhet om hälsans villkor, större vilja och disciplin att prioritera upp det som betyder mest: en uthållig, stark och trygg hälsa.

Gott Nytt År önskar Bionet Scandinavian Center

Inga kommentarer: