måndag 25 april 2011

Kvickfix och bedragare

Sitter här i Malmö med ett strålande Påskväder som ger hopp om att även i år ska sommaren komma. Hoppas helgen var givande och skön även för er, så låt oss tänka några tankar tillsammans om vår kärnverksamhet: förebyggande hälsovård. Låter tråkigt? Vänta du bara!

1, Kvickfix
Jag förstår. I dagens värld, när allt ska hända allt snabbare och enklare, är det inte alltid lätt att tänka på vad den här uppskruvade takten kostar. Allt vi vill ha ska ske nu! Helst igår! Så länge vi inte har problem är allt väl, vi orkar inte tänka på morgondagen, bekymra oss för framtiden. När vi får problem ska det fixas och det ska gå snabbt. Datorn, bilen, huset, relationer, arbetet, hälsan mm. hanterar vi på samma sätt. In på akuten, hem med lite tabletter, smärtan är borta, vi kan springa vidare.
Men det finns saker som låter sig INTE stressas på det viset. En av dem är hälsan.
Eftersom kroppen har en finurlig och omfattande anpassningsförmåga känner vi oss friska, även om processer, sedan länge skulle motverka vår hälsa. Det är en välsignelse och en fälla.
Det är som med rökningen. Ingen får lugncancer efter den första cigaretten, men tids nog, när vi har retat kroppen tillräckligt länge, när kroppens alla protester och anpassnings reserver är uttömda blir vi mycket sjuka då. Och då är det oftast för sent.
Som tur det är inte kroppens alla system fungerar på det viset, vi får mängder av tidiga varningssignaler, men väljer oftast att ignorera eller behandla symptomen istället för orsaken. Och här kommer in i bilden vårt behov av kvickfix: Lätt, snabb, elegant och verkningslös. Skjuter bara problemet in i framtiden, men lugnar samvetet för dagen. Vi vaggar oss till sömn.
2, Bedragarna
Tyvärr allt för många äventyrare kom in i hälsobranschen också. Det senaste mycket raffinerade firman är Xtravaganza – ett bantningsföretag vars ägare blev multimiljonär på folks kvickfix begäran och krav på snabba men verkningslösa symptombehandling. "Gå ner 40 kg på 3 månader!"
Det är kanske många som blir förbannade på mig nu – låt mig förklara saken:
Övervikt är ett tillstånd som vi plockar på oss under längre tid. Ingen blir överviktig under en natt, eller av den sista pizzan. Xtravaganza erbjuder oss en kvickfix för många års synder, med flera katastrofala följder. Framgångsreceptet är lika enkelt, som vanligt och genialisk: ät mindre kalorier än du blir av med = du går ner i vikt. Ät kalorifattig Xtravaganza soppa och fyll magen med 3-5 liter vatten om dagen. Du känner dig mätt med få kalorier.
Det förstår vem som helst att efter 5 liter vatten finns inte mycket plats till något mer. Du går ner i vikt. Det är klart att du gör. Men samtidigt kräver din mage även efter kuren samma volym för mättnadskänslan – så antingen fortsätter du med 5 liter vatten och soppa, vilket Xtravaganza tackar för, eller går upp i vikt omedelbart om och när du slutar med deras kur. Nu har firman egna experter konstaterade att Xtravaganzas bantningskur som är längre än 3 veckor är direkt hälsofarlig. Ägarna försvarar sig med juridiska spetsfyndigheter, medan folk måste opereras för att inte dö av tarmvred. Det är vi kunderna betalar, som vill ha det så – och det vet Xtravaganza.

Vi vill fixa problemet nu, även om det är bara på låtsas. Kvickfix är en guldgruva – och du med många andra ställer villigt upp. Xtravaganza inte den enda, det finns många många fler.
Nu är det allt för många människor som har råkat rejält illa ut – därför tog upp Sveriges Radio problemet, därför får nu några stackars människor gå i konkurs, stå i skamvrån, medan de som bär det riktiga ansvaret kan köpa sig fri och påbörja nästa välklingande bedrägeriprojekt.

Vad kan vi lära oss det här? Vad är den riktiga - men ack så tråkiga - lösningen?
Den viktigaste läxan är obehaglig: DET FINNS INGEN KVICKFIX ! Det är inte doktorer, vatten, soppa och piller, eller operationskniven som ger dig långvarig hälsa, utan din egen uthållig, medvetet och disciplinerad vård av din egen hälsa som den enda lösningen.
…och då menar jag på riktig! Inte en burk Multivitamin då och då när du tankar på macken och passar på att köper lite godis, plus något för din hälsa. Kolla in koncept PROLIFE för att förstå vad jag menar.

Vi är i och pratar om alternativ medicin branschen. Det är fel! Alternativ låter lite provisorisk som används ibland och brist på bättre. Det borde vara tvärtom, den riktiga lösningen ska inte kallas alternativ!
Jag skulle kalla istället den kostsamma och symptombehandlande vården av sjukdom, kvickfix industrin, akutsjukvården för ett alternativ. ( en ganska dålig sådan) I första hand skulle jag uppmana alla: ( och det har ni hört mig säga många gånger)

Vårda din hälsa medan du har den!

Ps1: akutsjukvård har en obestridig plats när det gäller just vård av akuta problem

Inga kommentarer: