fredag 26 november 2010

Bra munvård ger friskare ålderdom

Ny forskning visar att vart tionde dödsfall i lunginflammation på äldreboenden skulle kunna förebyggas med bättre munhygien. Studien visar att det är väldigt viktigt att äldre personer har god munhygien eftersom bakterier från munhålan annars kan sprida sig till svalg och lungor, vilket kan leda till lunginflammation. På sjukhus och äldreboenden är lunginflammation en av de vanligaste dödsorsakerna, rapporterar Sveriges Televisions Vetenskapsnyheter.
Med anledning av detta har man i ett forskningsprojekt låtit utbilda personalen på vissa ålderdomshem. Petteri Sjögren, som är en av forskarna och initiativtagarna till projektet, anser att 75 procent av dem som bor på äldreboenden är i behov av hjälp med sin munhygien, men endast 7 procent får den hjälp de behöver.
En utvärdering av projektet visar att det lönar sig utbilda personalen. De äldres munhygien förbättrades samt allmänhälsan, vilket i sin tur kan minska de totala vårdkostnaderna.

1,5 år efter att utbildningen startade har munhälsan blivit bättre hos de boende på ålderdomshemmen, säger Petteri Sjögren till SVT: s Vetenskapsnyheter.



Vilken överraskande nyhet! - som än en gång bekräftar det som Bionet har informerat om i åratal = munhygien är mycket mer än bara en fråga om frisk andedräkt och tänder utan hål!


Med vår revolutionerande tandgelé som vårdar - istället för döda - den viktiga och betydelsefulla bakteriefloran i din mun kan du tydligen påverka mycket annat än bara näringsomsättningen.
Munhygien på ett helt nytt sätt - tydligen med stor nytta för unga och för gamla!

Inga kommentarer: