måndag 23 augusti 2010

Blandade karameller

Dagens blogg är en påse blandade karameller och handlar om skilda ting. Ändå har den en bakomliggande tanke som förhoppningsvis träder fram mer och mer ju längre du läser texten.


Vi lever i en fantastisk värld, med nästa oändliga möjligheter till att skaffa kunskap – inte minst tack vare Internet. Aldrig förr hade så många människor tillgång till så mycket och ändå har vår kunskap stora luckor när det gäller så nära ting som vår egen kropp, vår egen hälsa.

Du har klar bild och uppfattning hur och när människan reste till Månen, vad vi hittade där, hur äventyret gick till.
Frågar jag dig däremot vad har du  njure för, ja till och med två, i din kropp, vad dina njurar gör och hur du kan hjälpa till de att tjäna dig och din hälsa länge då blir det kanske ett mindre klart svar jag får.

Det är faktiskt förbryllande och mycket vanligt. Jag har några hemmasnickrade förklaringar för det men det gör inte saken bättre. En av mina förklaringar är att du bryr dig inte om din hälsa på samma sätt du ägnar ingen större uppmärksamhet för vattenkranen i köket heller så länge det fungerar som det ska. Din uppmärksamhet dras till kranen först när den lägger av och börjar droppa.

Hur ser det ut med hälsan då? I princip det samma - det är inga problem, så länge det inte gör ont! Inget att bryr sig så länge den fungerar?! Låter inget vidare strategi, för det är inte lika enkelt eller billigt att fixa din hälsa än att byta packning i kökskranen. När din hälsa har lagt av då är det oftast mer än några ”packningar” som ska bytas. Konsekvenseran - praktiska, ekonomiska  - är stora.

Vad vi menar är att du ska underhålla din hälsa, medan du har den för att undvika att den över huvud taget någonsin får anledning att lägga av. Förnya packningen innan den börjar läcka - för att hålla oss till pedagogiken.
Lättare sagt än gjort – och det håller jag med dig om.

För några veckor sedan laddade jag upp på abc3 sidan ett hälsoblad som kan vara en stor hjälp att kolla läget – konstatera din hälsostatus. Nästa steg blir det snart att kunna göra håranalys med hjälp av ett amerikanskt laboratorieföretag. Förberedelserna i full gång, hoppas allt kommer att fungera ca mitten av oktober. Håranalys är en gammal,  erkänd och till och med kriminaltekniska kretsar accepterade analysmetod. Det blir spännande att genomgå utbildningen och få inblick i en så fascinerande värld.

Hälsobladet däremot är redan redo för användning – det är bara ladda ner, fylla in, skicka till Centret. Skriftligt svar kommer inom kort, diskretion garanteras!



Ett annat av dagen ämne, som kopplas till en av vår förbluffande produkt, fertilitetskontrollen via salivtest : minimikroskop



Hög stressnivå sänker fruktsamheten

Kvinnor som har höga halter av ett visst stresshormon löper omkring 12 procent lägre chans att bli gravida, visar en ny brittisk-amerikansk studie. Nicole Silverstolpe, chefsbarnmorska på Danderyds sjukhus, är inte särskilt förvånad över det studien pekar på.

– Roligt att det äntligen är bevisat det vi länge känt på oss. Sunda förnuftet talar ju för att stressen har betydelse för fruktsamheten, säger hon till Svenska Dagbladet.

Det är en grupp amerikanska och brittiska forskare som har följt totalt 274 brittiska kvinnor i åldern 18 till 40 år under en sexmånadersperiod då de försökte bli gravida. Ingen av kvinnorna hade tidigare sagt sig ha haft problem med fertiliteten. Halterna av två stresshormoner som utsöndras i saliven när nervsystemet utsätts för fysisk och psykisk stress har mätts bland samtliga kvinnor, och via hemtester har forskarna kunnat följa kvinnornas menstruationscykel. Och på sjätte dagen i menstruationscykeln, då kvinnan rent generellt är som mest fertil, fick de lämna ifrån sig ett salivprov där halterna av de två stresshormonerna uppmättes. Ett av dessa stresshormon, alpha-amylase, visade sig ha en koppling till chansen att bli gravid.

– De 25 procent av kvinnorna med högsta nivåerna av hormonet hade 12 procent lägre chans att bli gravida än kvinnorna med de lägsta nivåerna, säger Germaine Buck Louise, forskare vid NIH: s epidemiologiska sektion, huvudförfattare till artikeln.

Nu ska forskarna bakom studien gå vidare med studien för att se om resultaten håller och om stressen i sig kan kopplas till ofruktsamhet, skriver Svenska Dagbladet. Stressen kan öka för de par som inte lyckas bli gravida, trots upprepade försök, vilket skapar en ond cirkel och det kan bli ännu svårare att lyckas. Nicole Silverstolpe menar att det är viktigt att försöka koppla av och att försöka inta ett mer avslappnat förhållningssätt.

– Vi ser ju att betydligt fler brukar bli gravida på semestern, vilket talar för att minskad stress har betydelse, säger hon till Svenska Dagbladet.


..nu är karamellerna slut, hoppas att de var inte bara goda men även nyttiga!

Inga kommentarer: