lördag 27 februari 2010

Modern livsstil kan orsaka sömnbesvär

Barn, unga och även vuxna sover sämre för att vi lever på ett sätt som vi inte är gjorda för, menar barnpsykiatrerna Hans Smedje och Jan-Olov Larsson. Aktiviteter nästan dygnet runt är en av många saker vi inte gjorda för, lika farligt som tex den syntetkemiska miljön vi lever i.

Människor bör sova när det är mörkt ute och vara vakna när det är ljust. Numera kan vi dock ha det ljust dygnet runt. Vi kan handla, se på teve eller film, chatta, surfa eller spela spel på datorn när som helst. De båda psykiatrerna trycker på ett par faktorer för att vår sömn ska bli bättre. – Stäng av datorn och teven på kvällen, släck ner belysningen, varva ner. Se till att få mycket ljus på dagen, säger de till Dagens Nyheter, - låt den naturliga gå före den artificiella.
Jan-Olov Larsson och Hans Smedje forskar om sömn och sömnproblem hos barn och ungdomar. De märker att sömnbesvär hos yngre tycks öka, något som helt klart påverkar barnen i negativ bemärkning, menar Jan-Olov Larsson.– Minnet och koncentrationsförmågan försämras när man sovit för lite, och det blir svårare att lära sig nya saker. Barnen och ungdomarna kan också bli mer lättirriterade, rastlösa och ledsna, och det kan gå ut över deras sociala relationer.
Problemen är ännu större bland vuxna, och det är en allvarlig varningssignal nu att våra ungar drabbas i allt yngre ålder. Vi tycks ha så bråttom att leva att det förstör vårt liv.
Det är dags nu att hitta "life friendly" lösningar.

Sömnproblem är också ofta en del i så kallade neuropsykiatriska tillstånd, som adhd eller Aspergers syndrom. Men det kan även röra sig om stress i omgivningen, i skolan eller hemma. Många gånger hittar man ingen särskild orsak till sömnbesvären. Det allra vanligaste problemet hos yngre är att barnet helt enkelt inte vill gå och lägga sig, säger Hans Smedje.

Inga kommentarer: