onsdag 31 mars 2010

Choklad kan sänka blodtrycket – nyheter från forskarevärlden

Kardiovaskulära sjukdomar och hypertoni blir allt mer vanligt i västvärlden. Trots livsstilsrekommendationer ökar antalet insjuknanden i hjärt-kärlsjukdomar, vilket har blivit en av de vanligaste dödsorsakerna i Sverige. Syftet med studien var att undersöka om flavanol i kosten kan användas blodtryckssänkande samt att klargöra om flavanol påverkar den kardiovaskulära ohälsan. Metoden som användes var en litteraturstudie av redan publicerade vetenskapliga artiklar inom ämnet. Flertalet studier visar på att flavanol har en blodtryckssänkande likväl som andra positiva effekter. Många studiers resultat visar att flavanol har större effekt på de grupper som redan har kardiovaskulär ohälsa samt högt blodtryck. Forskningen är ny och har än inte hunnit utvärderas ordentligt, men den positiva påverkan hos flavanol är tydlig och det är inte svårt att se användbara områden för flavanol som terapeutisk metod, men även i hälsopromoterande syfte. Detta är något som skulle rimma väl med alternativmedicinska ambitioner att främja hälsa och motverka sjukdom. Trots de i dagsläget erhållna resultaten - som alltid - krävs mer och framför allt forskning med hög kvalitet.

Enligt en ny studie kan choklad sänka blodtrycket och minska risken för igenproppade blodkärl. Det är en grupp tyska forskare som har följt omkring 19 400 personer, mellan 36 och 65 år, inom ramen för den stora europeiska EPIC-studien som egentligen syftar till att hitta samband mellan livsstilsfaktorer och cancer.
Studiedeltagarna fick under några år i mitten och slutet av 1990-talet svara på en rad frågor, bland annat om sina kostvanor. Dessutom vägdes och mättes de, och deras blodtryck kontrollerades. När forskarna följde upp deltagarna åtta år senare hade 166 personer drabbats av infarkt och 136 av stroke. Då forskarna hade kontrollerat för riskfaktorer som rökning och ålder kvarstod chokladen som det som skiljde grupperna åt. Och det forskarna kunde konstatera var att desto mer choklad personerna hade ätit, desto lägre risk hade de för hjärt-kärlsjukdom, vilket forskarna bland annat tror kan bero på de nyttiga flavanolernas gynnsamma effekt på blodkärlen och blodtryck.
De som åt mest choklad, i genomsnitt 7,5 gram om dagen, hade lägre blodtryck och 39 procent lägre risk att drabbas av hjärtinfarkt eller stroke, jämfört med personer som åt minst choklad, mindre än 2 gram dagligen.
Dock har studien stora brister, då det egentligen är omöjligt att dra slutsatser om orsak och verkan med denna typ av upplägg, och forskarna varnar för en övertro på resultaten. Studiedeltagarnas blodtryck mättes bara en gång och deras levnadsvanor kan mycket troligt ha ändrats under studiens gång. Dessutom vet man inte heller vilken typ av choklad som de åt, men en mindre uppföljning tyder på att det oftast var mjölkchoklad. Forskarna är överens om att mer forskning behövs, och påpekar samtidigt att för mycket av det goda sällan är bra.

Kommentar från Centret: Att flavonoider – vilket flavanol är, (flavanols and flavonols) är välgörande för hälsan, även vid redan utvecklade hjärtbekymmer har jag skrivit om många gånger om. Att flavonoider kan användas i förebyggande syfte också var/är ett fakta som stöds nu av tunga forskningsresultat - se ovan.
Vår lilla sprayflaska med MaxFlavonoider är en koncentrerad form av flavonoider, (flavanols and flavonols) motsvarande många flaskor rödvin och ännu flera chokladkakor. Räknar du efter blir det billigare med MaxFlavonoid också, för att inte tala om kalori innehållet i choklad – respektive MaxFlavonoid flaskan.
Och sist men inte minst: det är fantastisk kul att Bionets grundfilosofi om bevarandet av hälsan generellt och flavonoiders roll specifikt bekräftas nu.
Detta ökar ju Bionets trovärdighet som ett seriöst företag i alternativ medicin branschen.

Inga kommentarer: