måndag 10 maj 2010

Var det bättre förr?

Några reflektioner innan du läser detta:
- och det finns de som säger fortfarande att avgiftning är bortkastad tid och pengar! Kroppen sköter allt perfekt! Trovärdigt? Knappast! Vetenskapligt? Ja, det sägs det.
- det börjar redan med nappfalskan och långt innan, redan i fosterstadiet
- vi är tillbaka till ruta 1 - för 50 år sedan fanns bara nappflaskor gjorde av glas.


Förbud mot kemikalie i nappflaskor föreslås
Kemikalien bisfenol i nappflaskor bör förbjudas, anser Kemikalieinspektionen. Men Livsmedelsverket vill inte föregripa EU: s bedömning av det hormonstörande ämnet. Bisfenol är en väldigt vanlig kemialie som förekommer i plast, men enligt larmrapporter kan den orsaka hormonstörningar.

För två år sedan bestämde sig Kanada för att stoppa bisfenol i nappflaskor och andra matbehållare som används av barn under tre år. Sedan dess har totalt fem amerikanska delstater gjort detsamma och nyligen beslutade Danmark, som första EU-land, att införa samma förbud. Även det franska underhuset har röstat för förbud.
– Det är dags att sätta ner foten även i Sverige och begränsa användningen av bisfenol. Jag skulle önska att Sverige kunde agera på samma sätt som man gjort i Danmark, säger Kemikalieinspektionens generaldirektör Ethel Forsberg, till Svenska Dagbladet.

Livsmedelsverket och andra sidan gör en annan bedömning. På deras hemsida går det att läsa att den lilla mängd som barn kan få i sig via nappflaskan inte utgör någon risk för barnets hälsa. Dessutom ansluter de sig till den sida i forskartvisten som hävdar att giftet snabbt utsöndras med urinen.
–Vi följer i första hand det arbete som EU:s livsmedelsmyndighet Efsa bedriver. De kommer med en utvärdering av bisfenol före sommaren och vi har inte sett någon anledning att föregripa detta, säger Kettil Svensson som är toxikolog på Livsmedelsverket.

Och han påpekar att de som är oroliga kan välja nappflaskor av annan plast, glas eller rostfritt stål.

Inga kommentarer: